Piškotki

Za pravilno delovanje tega spletišča se na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč.

Kaj so piškotki

Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki jo spletišče ob vašem obisku shrani na vašem računalniku ali mobilni napravi. Spletišču omogoča, da si za določeno časovno obdobje zapomni vaša dejanja in prednostne nastavitve (kot so jezik, velikost črk in druge nastavitve), zato jih pri obisku spletišča ali brskanju po straneh ni treba vedno znova nastavljati. S pomočjo piškotkov si lahko stran zapomni podatke o uporabniku ali nastavitve, ki si jih je obiskovalec izbral.

Kako uporabljamo piškotke

Piškotke uporabljamo za preverjanje pristnostni, sledenje uporabniških sej, shranjevanje nastavitev, sledenje gibanju po spletni strani, anonimne trženske analize, analitiko zmogljivosti, sledenje skupnih trendov. Uporabniki lahko nadzirate uporabo piškotkov na ravni posameznega brskalnika. Če zavrnete piškotke, lahko še vedno uporabljate našo spletno stran, vendar bodo lahko nekatere funkcionalnosti spletne strani omejene. 

Spletna analitika

Spletna analitika spremlja obnašanje uporabnika na spletnem mestu in analizira njegova ravnanja in ravnanja različnih uporabnikov na spletnem mestu ter jih povezuje v določeno informacijo. Sem spadajo tudi piškotki za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in ključnih besed, ki vodijo na mesto). Zbrane informacije nam pomagajo pri razvoju čimbolj prijazne uporabniške izkušnje ob obisku spletišč.

Samostojno upravljanje s piškotki

S klikom na povezave v nadaljevanju lahko najdete informacije, kako nastaviti vaš spletni brskalnik, da boste imeli popolni nadzor nad piškotki, ki se nameščajo. Upoštevajte pa, da prepoved nalaganja vseh piškotkov lahko poslabša uporabniško izkušnjo oziroma celo onemogoči prikaz spletnih strani.

Mozilla Firefox
Google Chrome
Microsoft Internet Explorer
Apple Safari
Opera

Nadzor nad piškotki

Če želite, lahko ohranite nadzor nad piškotki in/ali jih zbrišete. Izbrišete lahko vse piškotke, ki so že na vašem računalniku, tudi večino brskalnikov lahko nastavite tako, da preprečijo njihovo namestitev. V tem primeru boste morda morali ročno vnesti nekatere nastavitve vsakič, ko boste obiskali spletišče, nekatere storitve in funkcionalnosti pa mogoče ne bodo delovale.

Popis uporabljenih piškotkov na strani s-var.si

Crumb - prepreči ponaredek zahtev med stranemi - traja do konca seje
SS_MID - Identificira unikatnega uporabnika, shrani unikatno št. uporabnika - traja 10 let
ss_cid - določa kdo je unikaten uporabnik - traja 2 leti
sc_cvisit - določa čas uporabnikovega obiska na spletni strani - traja 30 min
cookiescriptaccept - zapomni si, če ste sprejeli pogoje uporabe piškotkov - traja 30 min